Ajankohtaista

Maahantuonnin arvonlisäverotus muuttuu 1.1.2018

07.12.2017

Menettely maahantuonnin arvonlisäverotuksessa
 
 
Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnolle 1.1.2018 arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen tekemien tuontien osalta. Nämä tuojat laskevat ja ilmoittavat maahantuonnista suoritettavan veron ja veron perusteen oma-aloitteisesti arvonlisäveroilmoituksellaan kuten muutkin verokaudelle kohdistettavia liiketoimia koskevat tiedot. Maahantuonnin suoritettava vero kohdistetaan sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana tullauspäätös on annettu ja samalle kuukaudelle kohdennetaan vastaava vähennys. Jos tuodut tavarat käytetään kokonaan vähennyskelpoiseen tarkoitukseen, ei tuonnin osalta jää arvonlisäveroa maksettavaksi.
 
Verohallinto kantaa arvonlisäveron sellaisista tuonneista, joista veron suorittamisvelvollisuus syntyy 1.1.2018 tai myöhemmin ja joissa maahantuoja on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Jos maahantuoja on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty luonnollinen henkilö, tuonnin arvonlisäverotuksesta vastaa Tulli, jos maahantuonti ei liity tuojan liiketoimintaan.
 
Tulli toimittaa maahantuonnin tullauksen entiseen tapaan. Tulli ei enää vahvista maahantuonnista suoritettavan arvonlisäveron määrää tai sitä, onko tuonti arvonlisäveroton arvonlisäverovelvollisten rekisterissä olevilta. Tulli kantaa edelleen tavaroista tullit ja maksut sekä muut verot kuin arvonlisäverot. Tullin kantamat maksut määräytyvät tavaran tullinimikkeen, alkuperän ja tullausarvon perusteella kaikkien asiakkaiden osalta.
 
Tulli vastaa jatkossakin maahantuonnin arvonlisäverotuksesta muiden kuin arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen tekemien tuontien osalta. Tulli vastaa arvonlisäverotuksesta myös silloin, kun maahantuoja on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty luonnollinen henkilö eikä maahantuonti liity hänen liiketoimintaansa.

« Takaisin

Asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Lue lisää...

Maahantuonnin arvonlisäverotus muuttuu 1.1.2018

Lue lisää...

Verovapaat matkakustannusten korvaukset 2018

Lue lisää...